Her kan du se nogle af de artikler, der tidligere var med på forsiden. Vi har været nødt til at rydde op i det ældste for at sikre at hjemmesiden er funktionsdygtig.

Uha – det var tæt på, meget tæt
En torsdag eftermiddag, få dage efter museets ‘snigpremiere’ på det nye domicil, udviklede sig en voldsom brand ved museets nærmeste genbo på Michael Drewsensvej. Et flammehav og en sort røgsøjle, der kunne ses kilometre væk, var det synlige udtryk for katastrofen. To haller udbrændte, og op mod 70 brandfolk indkaldt fra det meste af Østjylland kæmpede for at holde ilden væk fra tilstødende bygninger.
Det var voldsomt også for os som nærmeste nabo at se flammerne æde sig frem på et grønt areal i vores ‘baghave’, men til forskel fra de berørte ejendomme slap vi med skrækken. Alligevel sidder vi tilbage med en lektion i, hvor hurtigt og hvor voldsomt det kan gå for sig. Prøv at se en kort filmreportage fra TV2 Østjylland, optaget faktisk fra museets grund. Prøv denne adresse – http://www.tv2oj.dk/artikel/stor-brand-i-tranbjerg-udvikler-kraftig-roeg  Det er den tredje video med betegnelsen Local Eyes, der henvises til.

Velbesøgt ‘snigpremiere’
Spejdermuseet lukkede op for de nye lokaler d. 15. oktober i fjor. De var langtfra færdige, men vi ville gerne vise dem frem og samtidig præsentere det nye årsskrift ‘Hvad spejderdagbøgerne gemmer….’.
Det var overvældende. Omkring 60 deltog i ‘snigpremieren’, så det lover godt for fremtiden. Man kan både finde museet på den nye adresse og parkere ganske gratis på området. Blandt de mange gæster var også Spejdermuseets amerikanske ‘spydspids’, Inge Miller, der hvert år tager turen hjem til Aarhus i forbindelse med udgivelsen af vores årsskrifter.

Inge Miller, der ses på billedet til venstre, har allerede lovet at komme hjem til Aarhus igen til næste år 2017, hvor der planlægges udgivet et årsskrift om Århus-spejderen Vilhelm Bjerregaard, der som ung emigrerede til USA, hvor han blev en af de helt store spejderledere under navnet Bill Hillcourt og bl.a. har skrevet en af de bedste biografier om Baden-Powell –  ‘Manden med de to liv’.

‘Snigpremieren’ fik også en flot omtale i Aarhus Stiftstidende. Se den her: http://stiften.dk/aarhus/spejdermuseet-flytter-og-aabner-genbrugsbutik

Premiere på Spejdermuseets genbrug

Samtidig kunne vi invitere indenfor til et kik i museets nye genbrugsafdeling, der er indrettet i et 200 kvdrm. stort lagerlokale. Vores ambition er ved hjælp af dette genbrugssalg af kunne få et overskud, der kan hjælpe godt til at betale huslejen. Museet modtager ingen driftstilskud fra det offentlige, hverken stat eller kommune. Vi er økonomisk selvhjulpne, og det sætter vi en ære i at være. Det giver også en frihed, vi påskønner. Så har du effekter, der egner sig til genbrugssalg, så er du meget velkommen til at donere dem  til spejdermuseet. Indtil videre har vi åbent den første lørdag hver måned kl. 10-13.

Glimt fra arbejdsdagene


Der blev gravet, spartlet, malet, bore, tømret osv. i løbet af sommeren og det tidlige efterår  i fjor for at gøre det nye sted klar til brug. En række af museets aktive frivillige var i sving. Selvom det værste kaos for længst er overstået, bliver vi aldrig helt færdige, så har du lyst til at være med, er der altid brug for flere hænder – både til at holde stedet og hjælpe til i kustodetjenesten, når vi fra februar igen holder normalt lørdagsåbent.

I de nye lokaler har museet bedre plads til udstillingen, og der er et udendørs areal med mulighed for at lave spejderaktiviteter. Desuden har vi som nævnt ovenfor etableret det permanente genbrugsområde – ikke at forveksle med et loppemarked. Vi satser på at kunne tilbyde et godt udbud af gode varer til faste priser.

Årsskriftet om Sct. Georg i 2015

Spejdermuseet kunne lørdag d. 31. oktober 2015 præsentere et årsskrift om Sct. Georg og Spejderbevægelsen.
Det foregik ved en velbesøgt reception på det gamle museum, Vestergade 3.

På billedet til venstre får Ulla Charles lov til at afsløre skriftet, mens medlem af redaktionsudvalget Mandrup Langhoff ser på. Og på det andet billede fra receptionen illustrerer Sven Locht, der har læst korrektur, legenden om Sct. Georg og dragen ved at ved at binde et pælestik, hvor rebenden skal op og ned i drage-søen.

Dette årsskrift er på 76 sider, rigt illustreret i farver, og koster 80 kr. Det kan bestilles  ved Spejdermuseet Århus,

Sct. Georgs Gilderne i Århus har hjulpet økonomisk til udgivelsen, så skriftet kom i farver. Derfor fik medlemmer af gilderne få et eksemplar via deres eget gilde

Den Gamle By havde i weekenden d. 19. og 20. september 2015 premiere på et spejderløb med 5 poster. Det var et tilløbsstykke. På de to dage blev løbet gennemført af ca. 430 spejdere fra alle korps. Flere kom langvejs fra i det jyske og fra Fyn, og næsten alle var i uniform – grøn eller blå, ligesom der dukkede en gruppe FDF’ere op. Det første billede er taget lige før de første hold blev sendt af sted kl. 11 og køen var lang. Spejdermuseet og medlemmer af Sct. Georgs Gilderne stod for lejrbål og knob, der som man kan se også omfattede pionerarbejde. mens aktive spejdere tog sig af de øvrige poster. Et godt arrangement der kalder på gentagelse – og den kommer i 2017. Følg med her på hjemmesiden..