Blicher om “baggårdsspejderne”

Niels Blicher, tidligere gildemester, stod for 5. min. Sct. Georg i 4. Gilde d.24. april 2017.  Blicher benyttede lejligheden til at dykke ned i hukommelsen:

Den 23. april er ofte dagen som sætter nogle tanker i gang, om dengang jeg selv var aktiv
spejder. Forleden faldt jeg over netop sådan nogle erindringer, som jeg vil tillade mig at bygge
disse 5. min. Sct. Georg over. Vi skal godt nok nogle år tilbage, men det dukker op, som om det er
sket for ganske kort tid siden

Vi er nok adskillige, der med glæde tænker tilbage på tiden som spejdere. Mange ting har forandret sig siden den gang. Ikke alene spejderarbeidet,. men også spejderlokaliteterne. Jeg husker fra krigens tid i 1943, når der blev holdt ulvemøder i Lom og Haralds garage og kælder på Eugen Warmings vej ved Botanisk Have. Lom kan alle fra den tid huske, denne altfavnende og søde ulveleder, og hendes mand Harald, brandchef for Århus Brandvæsen, der med sin dybe stemme ikke gik af vejen for at spille ”Kaptajn Klo”, når der søndag formiddag blev arrangeret dukketeater for ulve og omegnens børn og unge.

Senere som spejdere rykkede vi ind på kvisten i nogle gamle baggårdslokaler, Nørregade 41, over en snedker med værksted. På gavlen af bygningen hang en halvrådden redningsstige, der blev benyttet, hvis vi havde glemt nøglen, en ofte halsbrækkende manøvre måtte udvises for at komme ind. Men når man så først var kommet ind, lugtede der ligefrem af ”spejder”, I ved – manglende udluftning, madrester fra gryder og pander, mugne og sammenpakkede telte og underlag, en vagthavende patrulje, der ikke havde overholdt sine forpligtelser hvad oprydning angår. Men charmerende var det, i hvert til fælde at tænke tilbage på,

Ofte udkæmpedes drabelige dyster patruljerne imellem, hvor dørene blev blokeret, og man forskansede sig, medens den rivaliserende patrulje trængte op på loftet og øste vand gennem loftet, som var det et stort brusebad, og den gloende kakkelovn stod i hjørnet og hoppede og dansede, som om den ligefrem morede sig over det. Ved uheldige omstændigheder brændte vore lokaler omkring 1953, forårsaget af ildløs hos den underliggende snedkers limpotter.

Vi blev nu anvist lokaler i Rosensgade, ligeledes på en kvist, i en mørk baggård og igen over en snedker med værksted. En gammel faldefærdig bygning, som kommunen ikke rigtig havde formål til, men den gav os gode udfoldelsesmuligheder. Det varede ikke længe, før der hørtes saven og banken, og man var i færd med indretning af de nye, ”gamle” lokaler. På et tidspunkt blev der dog altid stille. Man var i radioen startet på en gyserudsen-delse under navnet: ”Gregory-mysteriet”, og ingen vovede at løfte et øjenbryn, før aftenens kapitel var forbi, hvorefter de enkelte med bæven bevægede sig rundt i de delvis mørklagte lokaler, for lys var der ikke meget af.

Endnu en brand skulle overgå os, og selvfølgelig var det snedkerens limpotte i etagen under os. Så nu stod vi i 1958 atter på gaden med udstrakt hånd efter nye lokaler. Det blev derpå Mejlgade, som i en årrække stod for tur, med senere udflytning til den nuværende ”Delfingård” i Skæring, som jeg havde den fornøjelse, sammen med Arhus kommunes fritidsafdeling, at indrette til spejderaktiviteter.

Det glædelige for mig ved indretning af diverse spejderlokaler, har altid været, at der var en stor kreds, som ville være med, det var både alvor, leg og humer i skøn forening, og kammeratskabet udvikledes. Gid denne ånd altid må leve blandt spejdere, til gavn for den enkelte og for det danske samfund som helhed.

Niels Blicher

Niels Blicher blev også kaldt for NIP – og gammel Haj, selvfølgelig- På fotoet til venstre ses Haj-patruljen.

Hans erindringer er sammen med en række andre erindringer optrykt i 50 års jubilæumsskriftet for Delfinerne 1934 – 1984 under overskriften “Akvariet – gennem tiderne”.